dimarts, 18 de setembre del 2007

Campió... amb premi?

Ha passat una setmana des que el Nàstic s'alcés amb el títol de campió de la Copa Catalunya a Palamós. Els de Tarragona han guanyat un trofeu amb un sistema de competició que, històricament, s'ha posat al servei dels grans, a la recerca de les finals Barça-Espanyol que fan més patxoca -sempre segons qui determina que aquests equips entrin directament en semifinals- que, posats a escollir, un Sants-Igualada.

Perquè ja poden canviar els presidents de la Federació Catalana de Futbol (FCF) que, com diu la cançó d'un ex porter dels equips de base del Real Madrid, la vida segueix igual. En aquesta edició, el Nàstic també s'ha vist afavorit pel tractament 'de Primera' i ha ocupat una tercera plaça a les semifinals, deixant només una (sí, sí, UNA) per a tota la resta de participants en la competició i que va ser pel Girona.

Però tornem al tema. El Nàstic, campió. Felicitacions, abracades, trofeus a la llotja del Nou Municipal de Palamós... i ara, què? Com a flamant campió de la Copa Catalunya, els organitzadors el convidaran a incorporar-se al torneig a les properes semifinals, o pel contrari serà 'convidat' a entrar una eliminatòria abans?

Jo, personalment, m'inclino per la segona opció. Aquí només estan convidats uns grans que, per qüestions de calendari, seleccions i totes aquelles excuses que vulguin, acaben presentant alineacions més semblants a les dels seus equips B que no pas a les que presenten a la Lliga. Sí, és clar, hi ha un problema de dates. Però també hi ha un problema de decència esportiva. Mentre aquest greuge continui, la Copa Catalunya continuarà sent un torneig de pandereta al servei de la directiva de la FCF de torn. I potser cada any hi haurà més renúncies a participar-hi per part dels equips que no reben el favoritisme federatiu.

Fa gràcia veure que els organitzadors no deixen participar els equips filials i, en canvi, consenteixen alineacions com la presentada pel Barça als partits contra el Girona i el Nàstic. Llavors, per què Barça i Espanyol no entren des de la primera eliminatòria, com tots els altres equips? Potser algú em pot respondre, "perquè també els equips que juguen promocions no s'incorporen fins a la tercera ronda" o "perquè els de Segona A no entren fins a una eliminatòria abans de les semifinals". Aquestes excuses podrien valdre per a la passada edició però, i enguany? Quina competició estaran disputant Barça i Espanyol a partir del 19 de maig? I veient les alineacions d'aquestes semifinals, una altra pregunta: quina competició estaven disputant el Barça B i l'Espanyol B quan es va iniciar la passada Copa Catalunya?

Frank Rijkaard va veure còmodament des del seu sofà -suposo, que ja és molt suposar- la final de dimarts passat, mentre els seus ajudants Neeskens i Eusebio dirigien l'equip. Va ser baixa per una grip que potser hagués estat un lleu refredat si, en comptes de jugar la final de la Copa Catalunya, el Barça afrontés el primer partit de la Champions. Però tant és. Rijkaard sap que a la propera edició, al Barça el tornaran a posar a les semifinals i que l'equip campió, el Nàstic, haurà d'afrontar una eliminatòria abans de les semifinals per a guanyar l'accés.

Dur destí del campió, encara que temps enrera, la cosa era pitjor. I si no, que us ho expliquin els seguidors de l'Europa, doble campió de la Copa Catalunya als anys 1997 i 1998, que vam veure com el seu equip havia d'afrontar la competició de l'any següent a ser campions des de les primeres de canvi, mentre que la seva víctima a les dues finals, el Barça, entrava a les semifinals. Sí, ja ho sé, hi havia un altre president a la FCF llavors, però en comptes d'aprendre de les errades, sempre tendim a empitjorar. I per això la Copa Catalunya és un destorb, un 'torneig de la galeta' que només l'interessa a uns quants per sortir a la foto i que es riuen d'un futbol modest que té uns dirigents als quals veig que ja els hi està bé que les coses es facin així. I si no, que protestin on han de protestar.