dimecres, 28 de gener del 2009

Els profetes del Dia Després

El maleït vent està provocant allò que una gran majoria ens temíem: ara sortiran els 'profetes', aquells que mai no tenen ni culpa ni responsabilitat de res del que passa en la nostra societat. Ara és el moment ideal per a tots qui, en comptes de callar, o, com a mínim, soportar la tristesa i intentar tenir solucions en cas de repetició.

Ho dic perquè, escoltant aquest matí 'Els Matins' d'en Josep Cuní, un té la sensació que cada dia en sap menys de qualsevol cosa. Pilar Rahola va apuntar directament a Ernest Maragall ja que el 'germaníssim' va al·ludir al "canvi climàtic" com a culpable de la tragèdia de Sant Boi. D'altres han assenyalat a la Secretària d'Esports i, fins i tot, a la Generalitat per unes previsions que el mateix divendres a la tarda ja parlaven de problemes meteorològics.

Ara, tots aquests 'Profetes del Dia Després', que solen convocar rodes de premsa per justificar el que ningú no els imputa, busquen informes i contrainformes davant d'una cosa extraordinària. Si la tragèdia de Sant Boi va ser evitable o no ho va ser, no ho pot saber ningú. Per això, quan escolto que si els pares, que si els entrenadors, que si els polítics, que si els mitjans de comunicació.... començo a pensar que no tenim remei.

El que va passar, desgraciadament, ni ho va poder evitar ningú, ni ho pot evitar ningú. Prenguem TOTS bona nota, especialment, aquells a qui hem elegit democràticament en unes urnes i reflexionem: en quines condicions es donen les llicències d'obres, en quines condicions i en quines mans estan nostres fills -i aquesta sí que és responsabilitat dels pares-, en quines condicions treballen els nostres monitors i aquests clubs modestos, en quines condicions actua la Generalitat davant de situacions tan extremes com la que ens va tocar viure aquests dies. Si no estem preparats, ens preparem. Hi ha molts milions d'aturats. Preparem-se i, si hem de lamentar-nos per la capritxosa naturalesa, ho farem, però diuen que tot té solució menys la mort. Aprenguem la lliçó.