dissabte, 29 de novembre del 2008

Us apuntaríeu a aquesta Copa Catalunya?

Aquest divendres, al programa FutbolCatalunya d'Onda Rambla, s'ha parlat sobre un tema que la Federació Catalana diu que està "aparcat". I això d'aparcar no em sona gens bé, què voleu que us digui. Després del ridícul de la fase final de Sant Carles de la Ràpita, l'actual president de la Catalana va dir que això s'havia d'arreglar, però després d'una reunió amb els representants dels clubs catalans a la Lliga Professional, l'únic acord amb què es va arribar va ser que la fase final s'hauria de jugar en un terreny de gespa natural.

Des d'aquesta tribuna, vaig dir -i ratifico les meves paraules, tot i que a algú del carrer Sicíl·lia no li agradi, perquè no deixa de ser una opinió personal- que la Copa Catalunya havia passat a ser el Torneig Caganer. Fa mal, oi? També ens fa mal als qui estimem el nostre futbol aquesta fantàstica "conclusió" d'una trobada on no es va tenir en compte -com sempre- al futbol modest. Aquí el que interessa és que els grans juguin i fer tot el possible per assolir una final Barça-Espanyol que deixi calerons.

Repssant els meus articles, veureu que fa un temps us propossava un sistema de competició, separant la Copa Catalunya de Barça i Espanyol. La Copa Catalunya, amics de la Federació, hauria de ser un torneig important, de prestigi i obert al futbol català. Hauria de donar importància als més modestos, fins i tot als equips de Tercera Territorial on els seus membres gairebé paguen per jugar. Hauria de deixar de ser una competició elitista, caduca i servil. A quin país s'ha vist que a la seva competició de Copa dos clubs entrin per decret-llei a les semifinals? Sona a república bananera, no trobeu?

Per això, de forma totalment gratuïta i prquè potser un càrrec federatiu es posi les medalles pertinents, passo a relatar-vos un possible sistema de competició molt més just i que faria que la competició tingués una altra mena de ressó. De ben segur que els meus amics de la federació diran que això és impossible, que massa feina per fer, que els clubs no voldran... Primer llegiu i després opineu.

PARTICIPANTS: Podrien prendre part a la Copa Catalunya 2009-2010 els primers equips dels clubs catalans que juguessin a les següents categories (entre parèntesi, la xifra d'aquesta temporada),

Segona Divisió A (2)
Segona Divisió B (7, no entra Barcelona At.)
Tercera Divisió (17, no entren Espanyol B, Cassà i Pobla Mafumet)
Primera Catalana (19, no entra el Guíxols)
Preferent Territorial (34, no entren Gramenet B i Alcarràs-Lleida)

Els sis grups de Primera Territorial comptarien amb 2 representants per grup (12)

Els 17 grups de Segona Territorial comptarien amb 1 representant per grup (17)

Els 33 grups de Tercera Territorial comptarien amb 1 representant per grup (33)

INSCRIPCIONS: S'habilitaria un període comprés entre el dia 1 de maig del 2009 i el 15 de juny del 2009 perquè tots els equips interessats a prendre part al torneig ho comuniquessin a la FCF, en el benentés que si un equip s'inscriu i després decideix renunciar a participar, perdria la possibilitat d'inscriure's als següents cinc anys.

FASE PRÈVIA (del 15 d'agost del 2009 al 30 de setembre del 2009)

En aquest període han de quedar clars els equips de Primera, Segona i Tercera Territorial que participen. En reunions de grup, es pot arbitrar un sistema diferent que decidirien els mateixos clubs,
Opció A) A Primera Territorial, es clasifiquen directament els dos primers de cada grup a la Lliga; a Segona i Tercera, els campions (sempre excloent filials).
Opció B) S’ofereix la possibilitat de realizar un TORNEIG DE QUALIFICACIÓ. A una seu determinada competiran tots els equips inscrits d’un grup per tal de decidir el participant. Els equips s’enfrontaran en sistema d’eliminatòries, en partits a mig camp de futbol-7, de 10 minuts de durada, al millor de dos gols (si un equip arriba a marcar dos gols, el partit s’acaba). Si els 10 minuts acaben en empat, es procedeix a una tanda de 3 penals, a partir de la qual hi ha ‘mort súbita’).

L’equip arbitral per cada torneig de qualificació estarà integrat per quatre àrbitres i quatre assistents, que xiularan per parelles els mini partits de forma alternativa. La seu del torneig es decidirá per propostes dels clubs i les despeses aniran a parts iguals entre tots els clubs participants, en funció també del número de partits jugats.

Exemple per un grup de 18 equips: Prenent com a base la classificació de la temporada 2008-2009, s’estableix una eliminatoria prèvia per tal de cobrir les places dels vuitens de final,
15è contra 18è (A)
16è contra 17è (B)

Els vuitens de final d’aquest torneig de qualificació quedarien així,

1er contra guanyador A (si guanya el 15è, contra guanyador B)
2n. contra guanyador B o contra el 15è
3er contra 14è
4t contra 13è
5è contra 12è
6è contra 11è
7è contra 10è
8è contra 9è

La resta d’eliminatòries emparellarien els equips per aquest mateix ordre de classificació (el millor classificat contra el pitjor classificat)

Els partits es jugarien de forma simultània als dos camps, amb la qual cosa en un màxim de tres hores podría quedar tot resolt.

Insisteixo que aquest sistema hauria de ser opcional i tindria lloc als grups que així ho decidissin. Les dates es fixarien en funció del calendari.

PRIMERA RONDA (octubre 2009, 31 partits)

Entrarien al sorteig els 12 representants de Primera Territorial, els 17 de Segona i els 33 de Tercera (62 clubs). Tots els emparellaments intentaran respondre a un criteri de proximitat geogràfica i esdevindran eliminatòries a partit únic, jugant en camp de l’equip de categoria inferior o, en cas de coincidència de categoria, segons sortida de boles al sorteig. En cas d’empat, es jugaría un partit de desempat al camp del visitant al primer encontre i si es mantè, es resoldria a la tanda de penals.
En primer lloc, s’emparellarien els de Primera contra els de Tercera (12 partits).

Després, s’emparellaria als 17 equips de Segona Territorial amb 17 els 21 de Tercera (17 partits).

Els 4 restants de Tercera serien emparellats entre ells (2 partits).

Es recomana que els partits quedin fitxats a la primera quinzena del mes, per si s’ha de disputar matx de desempat.

SEGONA RONDA (novembre 2009, 32 partits)

Entrarien al sorteig els 31 equips classificats a la Primera Ronda i els 34 de Preferent. El sorteig atendria a les mateixes normes que a la ronda anterior, amb els següents condicionants,

En primer lloc, s’extreuria un nom dels 31 equips classificats a la ronda anterior. Aquest club quedaria exempt.

Els 30 restants s’emparellarien amb 30 dels 34 de Preferent (30 partits).

Els 4 restants de Preferent s’emparellarien entre ells (2 partits).

Es recomana que els partits quedin fitxats a la primera quinzena del mes, per si s’ha de disputar matx de desempat.


TERCERA RONDA (desembre 2009, 25 partits)

Entrarien al sorteig els 33 equips classificats a la Segona Ronda (32 + exempt) i els 17 de Primera Catalana. El sorteig atendria a les mateixes normes que a la ronda anterior, amb els següents condicionants,

En primer lloc, s’emparellarien els 17 equips de Primera Catalana amb 17 dels 33 clubs provinents de la Segona Ronda (17 partits), donant privilegis a aquells que venen de la primera ronda.

Els 16 clubs restants s’emparellarien entre ells (8 partits).

Donat que hi ha les festes nadalenques, caldria que tot quedés decidit abans del 23 de desembre del 2009.

QUARTA RONDA (gener 2010, 21 partits)

Entrarien al sorteig els 25 equips classificats a la Tercera Ronda i els 17 de Tercera Divisió. El sorteig atendria a les mateixes normes que a la ronda anterior, amb els següents condicionants,

En primer lloc, s’emparellarien els 17 clubs de Tercera amb 17 dels 25 classificats, donant privilegis a aquells que venen de la primera ronda i després, a aquells que provenen de la segona ronda (17 partits).

Els 8 clubs restants s’emparellarien entre ells (4 partits).

Es recomana que els partits quedin fitxats a la primera quinzena del mes, per si s’ha de disputar matx de desempat.

CINQUENA RONDA (febrer 2010, 15 partits)

Entrarien al sorteig els 21 equips classificats a la Quarta Ronda, els 7 de Segona B i els 2 de Segona A. El sorteig atendria a les mateixes normes que a la ronda anterior, amb els següents condicionants,

En primer lloc, s’emparellarien els 2 clubs de Segona A amb 2 dels 21 classificats, donant privilegis a aquells que venen de la primera ronda; després, als qui provenen de la segona ronda i, finalment, als qui provenen de la tercera ronda (2 partits).

Després, s’emparellaria els 7 de Segona B amb 7 dels 19 equips restants, amb el mateix condicionant (7 partits).

Finalment, els 12 clubs restants s’emparellarien entre ells (6 partits).

Es recomana que els partits quedin fitxats a la primera quinzena del mes, per si s’ha de disputar matx de desempat.

VUITENS DE FINAL (març 2010, 7 partits)

Entrarien al sorteig els 15 classificats. En primer lloc, s’extreuria una bola que determinaria l’equip que passa directament a quarts de final. La resta d’equips s’emparellarien per sorteig pur, jugant el partit al camp del d’inferior categoría o bé al camp de l’equip que surti primer.

QUARTS DE FINAL (abril 2010, 4 partits)

Entrarien al sorteig els 8 classificats (7 i exempt). Emparellaments per sorteig pur, encara que aquest cop es jugaria al camp del primer equip que surti a l’emparellament, sense atendre al criteri de classificació.


Deixem lliure el mes de maig, per tal d’atendre posibles retards a la competició.


FASE FINAL (juny 2010, 3 partits)

Participarien els quatre equips classificats als quarts de final i es jugaria en dos dies, en fase de concentració a una seu per determinar. El primer dia es jugarien les dues semfinals i el segon, la final. En cas d’empat final a les semifinals s’aniria directament a la tanda de penals, en tant que a la final es jugaria una pròrroga amb gol d’or.
D'altra banda, si un (o més) equips estan jugant fases d'ascens o permanència, es buscaran les dates més adients dins d'aquest mes o bé es podria tractar de passar la fase final al mes de maig, si s'han complert els terminis.

Campió i sots-campió participarien a una nova competició,

SUPERCOPA DE CATALUNYA (agost 2010, 3 partits)
Participarien el campió i el sots-campió de la Copa Catalunya, a més dels primers equips de FC Barcelona i RCD Espanyol. Es jugaría en dos dies, en fase de concentració a una seu per determinar. Els emparellaments serien entre equip provinent de la Copa Catalunya i Barça o Espanyol. El sistema de competició és idèntic al de la fase final de la Copa Catalunya.

Ara, parlem de problemes. Plantegem-ne uns quants,

VOLDRAN ELS CLUBS JUGAR ENTRE SETMANA? Sí. De fet, també entrenen entre setmana, la qual cosa els suposarà una prova interessant per tal de foguejar les plantilles.

HI HAURÀ ÀRBITRES SUFICIENTS? El fet que el màxim de partits en una mateixa ronda sigui de 32 respon aquesta pregunta. Fins i tot, s’ha de plantejar que hi hagi assistents a tots els matxos, incloent els que es juguin amb equips de Segona i Tercera Territorial.

I QUÈ PASSA SI HI HA PARTITS DE LLIGA PER RECUPERAR? Amb la implantació de la gespa artificial, el risc de suspensions es minimitza, tot i que sempre es poden viure caps de setmana com el dels dies 1 i 2 de noviembre. Per això es contempla el mes de maig com a recurs en cas que la competició quedi frenada. D’altra banda, el plantejament que fem implica la participació de tots els clubs de Catalunya i és possible que no tots hi prenguin part.

Aquesta és la meva proposta. Aquesta seria una competició digna per dur el nom de Catalunya tal i com es mereix, una competició que sens dubte motivaría als més modestos perquè tindrien més opcions d’èxit. L’objectiu és que la Copa Catalunya la jugui qui l’interessi de debó. No cal res més. Ara, amics de la FCF, vosaltres teniu la paraula. O preferiu que el tema segueixi "aparcat"?