divendres, 7 de novembre del 2008

Felicitats a la Fundació y a la Secretaria P. Lingüística

La Fundació de la FCF col·labora, juntament amb la Secretaria de Política Lingüística, en el programa de Voluntariat per la Llengua amb l’objectiu de fomentar l’ús de la llengua catalana en les relacions interpersonals. Aquest programa s’ha introduït al camp dels entrenadors i els àrbitres de la FCF.

S’ha escollit aquests dos col·lectius donat que el programa posa en contacte una persona que té coneixements bàsics de català, l’aprenent, amb una altra persona que el parla habitualment, el voluntari. I, a ben segur, que àrbitres i entrenadors tenen punts en comú per comentar i fomentar l’ús de la llengua catalana.

Tant els entrenadors com els àrbitres tenen una afició comú, o bé entrenar o bé arbitrar, i aquestes són dues activitats que són molt donades a comentar i opinar sobre les experiències que setmana rere setmana experimenten als camps de futbol. És per això que tant la Fundació com la Secretaria de Política Lingüística confien que fent difusió del programa mitjançant el Comitè Tècnic d’Àrbitres i el Comitè Tècnic d’Entrenadors es trobin individus interessats en formar part del programa de voluntariat per la llengua i podem formar parelles lingüístiques.

La informació del programa s’ha difós als dos col·lectius (1.800 entrenadors i 1.400 àrbitres). A dia d’avui, ja s’ha recollit algun fruit, i s’han rebut forces trucades demanat més informació i fins i tot ja tenim els primers voluntaris que s’han apuntat el programa. Voluntari i aprenent conversen 10 hores, una per setmana. Amb aquests diàlegs l’aprenent practica en un context relaxat, i guanya fluïdesa i seguretat. Així va incorporant el català a la seva pràctica quotidiana de manera natural.

N’hi ha prou que el voluntari parli normalment el català, no calen títols. No ha de fer de mestre: simplement és tracta de mantenir un diàleg distès i espontani, sobre els temes que vinguin de gust a tots dos, perquè l’aprenent es deixi anar. Tot prenent un cafè, fent una passejada, etc. La majoria de persones que participen com a aprenents i aprenentes són estrangeres. Així el programa també fomenta la seva familiarització amb el nostre context, la relació entre cultures i el coneixement mutu de persones que conviuen en un mateix territori.
Tots aquells que estiguin interessats han de contactar amb la Fundació: 93.265.24.77