dilluns, 9 de juny del 2008

'Chapuzas a domicilio'


Hi ha detalls que s'escapen a la coherència mínima. Coses que passen desapercebudes pel gran públic del futbol català perquè, com que els hi passa als més modestos, doncs no cal parar atenció, això només ho fem 'malalts' com qui subscriu. Però no ens deixen de sorprendre i els vull compartir amb vosaltres.

Les promocions d'ascens a la Primera Territorial es poden resoldre en forma d'eliminatòria directa o bé en una minilligueta, als grups de Girona i Tarragona. Les eliminatòries directes no ofereixen cap dubte. Guanya qui marca més gols als dos partits o, en cas d'empat, qui fa més gols fora. I si això no es resol així, es decideix des del punt de penal. Però a les lliguetes és una altra història. S'enfronten els sots-campions de tres grups, jugant tots un partit a casa.

Als grups tarragonins i de les Terres de l'Ebre, Horta de Sant Joan, Valls i Reddis són els protagonistes. El primer partit va enfrontar Horta de Sant Joan i Valls, amb victòria visitant per 0-2. Dissabte passat, l'Horta va visitar el Reddis i va perdre 2-0. Ara queda el darrer partit, entre Valls i Reddis, amb tots dos equips empatats a tres punts, amb dos gols a favor i cap en contra. La lògica diria que l'ascens es decidirà en funció del que passi en aquest encontre i, si hi hagués empat final, en el resultat pur i dur de la tanda de penals. Això és lògic. Sí. Però no és lògic pels qui van fer les normes de competició, que apliquen una altra mena de lògica que ens desvetllava aquest article a reus24.com, dins la crònica del partit Reddis-Horta de Sant Joan,


Tot seguit, s’ha procedit a la tanda de penals estipulada per a trencar la igualada en cas d’empat entre el Valls i el Reddis en la darrera jornada. En aquest aspecte, els reusencs parteixen amb avantatge, tot i haver perdut la tanda per 3-4, ja que els vallencs també van caure derrotats contra l’Horta, però per 1-4. Així, si el partit del proper diumenge el resultat acaba sent d’empat, els vallencs haurien de guanyar la tanda de penes màximes per tres gols o més si volen pujar, mentre que amb dos d’avantatge persistiria l’empat i s’hauria de seguir llençant, i sinó seria el Reddis qui aconseguís l’ascens. Això sí, qui guanyi el partit serà nou equip de Primera Territorial.


La pregunta és: si l'empat és entre Valls i Reddis, què nassos tenen a veure els penals llençats als partits contra un Horta de Sant Joan que té zero punts i que, per tant, no pot igualar mai els dos rivals?

Llavors, he anat al web de la Federació Catalana de Futbol per veure si la resolució era la que dictava la lògica. I quan he llegit aquestes línies, la lògica m'ha caigut al terra i m'he enrecordat dels dos personatges que il·lustren aquesta reflexió,



NORMES DE LA PROMOCIÓ

(...)

CLASSIFICACIÓ FINAL

1er. Major puntuació.

2on. Empat entre dos equips: És resoldrà per la diferència més gran de gols, sumats els pro i contra dels dos partit jugats en la promoció.

3er. Empat entre tres equips: És resoldrà de la mateixa manera que el punt 2on.

En cas de continuar l’empat entre dos o tres, és resoldrà per la diferència de penals més gran, sumats els pro i contra dels dos partits de la promoció.




I es queden tan amples! Bé, no només ells, sinó també els clubs que acaten la norma i no hi posen cap mena d'objecció. O sigui, que si el partit Valls-Reddis acaba 0-0. 1-1, 2-2, 3-3 o 234-234 i a la tanda de penals el Valls s'imposa per 5-4, qui puja a Primera Territorial és... el Reddis! Dit d'una altra manera, si el Reddis marca els seus tres primers penals, no cal que xutin cap més, perquè ja hauran guanyat.

És un nyap (chapuza, en castellà) digne de Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicilio. I és que la transició (paraules del president que va de 'tournée' de comiat aquests dies, com si fos un 'cupleter' dels anys 30) no acaba amb aquestes petites coses que provoquen, si més no, hilaritat. Però l'important és que s'ha fet una transició després de la 'Dictadura' i ara la Federació va molt bé. I tant! Els nyaps són nyaps molt 'transitoris'. Eterns, diria jo. Però no passa res. Com que aquests de la Segona Territorial no interessen a ningú...