dimarts, 5 de març del 2013

Les ombres de la Segona Gala d’Estrelles del Futbol Català


La segona gala del futbol català va ajuntar els deu premiats per la Federació Catalana i un nombre il·limitat de presidents, directius i personatges coneguts del nostre futbol. Abans de l’inici del solemne acte l’atenció no residia a la sala de l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, sinó a 6,7 quilòmetres Diagonal amunt, al Camp Nou. L’absència de Sandro Rosell va ser ‘esmenada’ per una àmplia comitiva blaugrana, que va acaparar totes les mirades. Precisament un dels que la formaven – Lionel Messi – es va endur la primera gran ovació de la nit quan un altre ex-blaugrana com Gerard López enunciava que el crack argentí havia fet acte de presència.

Els preàmbuls van deixar pas a l’entrega de guardons i als corresponents vídeos de presentació dels premiats. Pel que fa a aquest aspecte cal destacar la brevetat dels de les premiades femenines – Anna Costa i Sandra Vilanova – que constaven solament d’uns plans gravats en els respectius entrenaments. La resta de protagonistes, tots masculins, en canvi, van disposar d’uns vídeos de presentació amb imatges molt més extenses i espectaculars en plena competició.

Ambdues premiades, però, van compensar-ho amb missatges contundents a diferència dels premiats procedents de la comitiva del Barça, que no van sortir dels tòpics als que ens tenen acostumats. Almenys van poder parlar més que no pas els bons de Baruc Nsué (Manlleu) i Xavi Jiménez (Sant Andreu). Una pregunta per a cadascú, imatges dels seus gols i l’entrega del premi van ser el que van rebre per part de l’organització. Cal recordar que prèviament Gerard López i Sergio Busquets van ‘tenir temps’ de donar uns tocs de pilota, circumstància que potser va impedir que Baruc i Xavi Jiménez tinguessin més protagonisme.

La darrera va succeir amb l’aparició de tretze nens amb les elàstiques dels equips catalans de Primera, Segona A i Segona B. La voluntat de l’acció era reconèixer el futbol base, però els infants només van tenir trenta segons de glòria. Mig minut fins que un grup musical va posar-se davant seu, impedint que se’ls veiés més.

Totes les ombres de la gala van produir-se a les referències al futbol femení, el futbol modest i el futbol base. Casualitat o no, la majoria dels representats d’aquests van quedar-se a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm una vegada acabada l’entrega de premis. De la comitiva blaugrana, ni rastre.

PER: JORDI MESTRES I RIUS