divendres, 26 d’abril del 2013

El futbolista amateur català i la Seguretat Social


CARTA OBERTA d'un futbolista català sobre l'assumpte de les Inspeccions de la S.Social


Aquesta carta és el sentiment d’un jugador davant la investigació de la Seguretat Social als clubs i organismes del FUTBOL CATALÀ.

Fa un any aproximadament va començar a existir un rumor que deia que la Seguretat Social  estaven investigant a diversos clubs catalans, es parlava del CE L’Hospitalet, Santboià, Prat… es demanava el pagament de la Seguretat Social dels jugadors que havien percebut un salari durant els últims cinc anys. Si apliqueu aquest concepte jugador per jugador la quantitat és astronòmica i la multa estaria al voltant del milió d’euros, això evidentment suposaria la fi de molts clubs i seria un cop mortal a la seva existència ja que haurien de desaparèixer.

Entenc que qualsevol jugador que tingui un salari més o menys quantiós ( a partir de 600 euros com a mínim) hagi de tenir les seves retencions per pagar tant a la Seguretat Social com a Hisenda. M’agrada que es vulgui legalitzar tot…però des d’ara. Que es posi una data concreta com podria ser la temporada 2013 – 2014 per començar aquestes recaptacions.

Investigar anys enrere tindrà conseqüències nefastes per a tots. A tot això hem d’afegir que cada club i els jugadors van a la seva i no existeix unió per diferents aspectes, tenim jugadors que han estat” professionals”, altres que treballaven a més de jugar, altres que tenien un salari mínim, ...
Està clar que la Seguretat Social ha de fer la seva feina com ho fa amb els autònoms i les empreses, però els futbolistes d’aquestes categories són un col·lectiu “diferent” de treballadors, ja que ni són professionals en molts casos ni fan una jornada laboral de 40 hores. Per quina raó no han fet el mateix amb altres gremis? em ve al cap les treballadores de la llar, els van dir, “a partir d’ara això funciona així,amb un contracte, amb unes retencions...” NO van mirar anys enrere.

Els futbolistes han de ser tractats d’una forma especial si mirem anys enrere, com han estat tractats altres estaments com actors de teatres petits, cantants, ... Aquí no es mouen quantitats de primera ni segona divisió.

A més cal tenir en compte que molts clubs funcionaven en connivència amb els ajuntaments, institucions que en molts casos els subvencionaven.
Em sap molt greu que en temps de Pantojas, Urdangarines, Gürtels i Barcenas la Justícia i la Seguretat Social posin tots els seus esforços en el compliment de la llei amb caràcter retroactiu amb el FUTBOL CATALÀ.