dimecres, 11 de gener del 2012

Som pocs però valents

Que el futbol català no és un fenomen de masses és una evidència tan gran com que el sol surt per l’Est i es pon per l’Oest. Les xarxes socials són un exemple d’això. Tan clar com veure la poca gent que respon a la crida dels partits del cap de setmana en les categories a partir de Segona B. Afectats, sí, per la televisió, les altres opcions d’oci… però al cap i a la fi, una selecta minoria.
Les xarxes socials no s’escapen a aquesta crua realitat. En un excel·lent reportatge del nostre company Pere Subirana publicat (parcialment) en el Suplement de Futbol Català del Diari Sport i reproduit (totalment) en el seu blog, podem observar quins són els reis de Facebook i Twitter en el nostre futbol. I també les xifres que justifiquen aquest regnat. El Palamós té 5.001 amics a Facebook i el Sant Andreu, 1.323 a Twitter. Si totes aquestes persones –si és que darrera de cada nick hi ha una persona i no potser una empresa, un perfil corporatiu, etc.- fossin convidades a un partit d’aquests equips, omplirien més de mig Nou Estadi Municipal de Palamós i menys d’una cinquena part del Narcís Sala, respectivament.
La repercusió és mínima, tot i que també s’ha de tenir en compte quina és la mitjana d’edat dels espectadors d’aquestes categories i el perfil respecte a les xarxes socials. No és impossible però sí força complicat veure a un dels seguidors més veterans fent servir un mòbil amb connexió a internet per tal de seguir l’actualitat del seu equip. Aquests prefereixen encara el romanticisme del diari de tota la vida i esperar a l’endemà per a llegir la crònica.
Els temps estan canviant, però la realitat és que, ara com ara, som pocs però valents. Pensem que si juntéssim tots els seguidors de tots els clubs, la xifra seria immensa, però això no és cert. És tan incert com les xifres de seguiment a internet. Si juntem tots, parlaríem de molts milers de seguidors en totes les xarxes socials… però quants ‘repeteixen’? Quants apareixen en la relació d’amics i seguidors de diferents clubs? Això redueix la xifra considerablemnet.
Som pocs però valents. I tot i que som pocs, menys dels que ens agradaria ser, des dels mitjans de comunicació hem de treballar amb respecte i honradesa, donant tota la informació possible que en aquest temps es pot donar. Les noves tecnologies ens han obert finestres com també és FutbolCatalunya.com, en actiu des de fa més de dos quinquennis i que segueix al peu del canó explicant temes del nostre futbol, creant opinió i facilitant resultats i classificacions de les categories més modestes.
Per cert, des d’aquí el meu agraïment a Pere Subirana per haver citat a FutbolCatalunya en el seu article, tal i com es pot llegir en el seu blog. Llàstima que quan va caure a les mans de qui ho va transcriure en el Suplement abans esmentat, misteriosament aquesta menció va desaparéixer, citant només com a ‘destacat’ entre els mitjans de comunicació a un altre compte de Twitter amb poc més de 200 seguidors. Curiós, si més no, però és bo que els nostres més de 2.600 seguidors coneguin aquest detall.